• Vă rugăm, marcaţi data în calendar! Citeşte mai mult.

 • Nicolae Rațiu a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic de către ASR prințul Charles
  Citeşte mai mult.

 • Mustafa Nayyem – un moment de inspirație la World Youth Democracy Forum
  Citeşte mai mult.

 • Centrul Cultural Român din Londra și Fundația Familia Rațiu au plăcerea de a anunța deschiderea Arhivelor Rațiu pentru public: #Ratiu: Navigând prin trecut.
  Citeşte mai mult.

 • VIDEO: Democrația ucraineană după Maidan: Amenințări și oportunități
  Citeşte mai mult.

 • În urmă cu 15 ani, Ion Rațiu se stingea la Londra, departe de țara sa mult iubită. Conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost adus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal.
  Fiul său, Nicolae Rațiu a scris un emoționant elogiu pentru înmormântare, pe care vă invităm să-l citiți.

 • În 9 ianuarie am vorbit despre democrație la Digi 24 Cluj, în emisiunea "Vocile Clujului", moderată de Marius Bența
  Citeşte mai mult

 • Suntem mândri să anunțăm că Nicolae Rațiu va primi titlul de ”Membru al Ordinului Imperiului Britanic” pentru serviciile aduse grupurilor dezavantajate din România.
  Citeşte mai mult

 • 8-22 iulie 2015: A doua ediție a Master Class-ului Internațional de Vioară la CRD
  Citeşte mai mult

Centrul Raţiu pentru Democraţie

Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înregistrată în România, cu sediul în Transilvania. Prin intermediul programelor şi proiectelor variate, CRD îşi propune să promoveze valori şi comportamente asociate cu democraţia, societatea deschisă şi multiculturalismul.

CRD a fost înfiinţat în iulie 2004, de către Indrei Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, cu sprijinul Fundaţiei Familiei Raţiu (Raţiu Family Foundation) din Londra, Marea Britanie, precum şi al unor cadre universitare importante de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, România.

Centrul Raţiu pentru Democraţie este activ în domeniul democratizării şi cel al edificării societăţii civile prin programe şi proiecte care îşi propun să îmbunătăţească participarea civică în sfera publică şi calitatea vieţii democratice. Beneficiarii CRD variază de la grupuri specifice (cum ar fi studenţii, cadrele universitare, femeile, profesorii, pensionarii sau categoriile cu nevoi speciale), la publicuri mai largi, precum comunităţi întregi.

Centrul Raţiu pentru Democraţie este, de asemenea, implicat în mai multe proiecte internaţionale, printre care şi cunoscuta Prelegere pentru Democraţie Ion Raţiu, organizată în parteneriat cu Woodrow Wilson Center for International Scholars, din Washington, D.C. Această prelegere publică, lansată în 2005, încurajează şi răsplăteşte bărbaţi şi femei cu principii, intelectuali implicaţi şi activişti, deopotrivă, oameni care fac eforturi pentru a implementa valori şi comportamene democratice în părţi ale lumii unde manifestarea acestora este incipientă sau în pericol.

CRD se distinge prin promovarea „democraţiei ca stil de viaţă”, principiul la care a aderat şi pe care l-a promovat Ion Raţiu (1917-2000), un fervent oponent român al comunismului şi susţinător al democraţiei în întreaga lume. Această perspectivă internaţională este completată de programe şi proiecte care au caracter local şi regional, concentrându-se pe specificitatea zonei Transilvaniei şi a societăţii româneşti de tranziţie, de după 1989.

 

Parteneri

wilson center logogeorgetownOB            anna lindh foundation logo    logo anbcc

Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD) este o organizație non-guvernamentală, nonprofit, înregistrată în România și cu sediul în Transilvania. Prin intermediul programelor și proiectelor variate, Centrul își propune să promoveze valori și comportamente asociate cu democrația, societatea deschisă și multiculturalismul.

CRD a fost înființat în iulie 2009, de către Indrei Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, cu sprijinul Fundației Familiei Rațiu (Rațiu Family Foundation) din Londra, Marea Britanie, precum și al unor cadre universitare importante de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România.

Centrul Rațiu este preponderent activ în domeniul democratizării și cel al edificării societății civile prin programe și proiecte care își propun să îmbunătățească participarea civică în sfera publică și calitatea vieții democratice. Beneficiarii Centrului variază de la grupuri specifice (cum ar fi studenții, cadrele universitare, femeile, profesorii, pensionarii sau categoriile cu nevoi speciale) la publicuri mai largi, precum comunitățile.

Centrul Rațiu pentru Democrație este, de asemenea, implicat în mai multe proiecte internaționale, printre care și bine cunoscuta Prelegere pentru Democrație Ion Rațiu, organizată în parteneriat cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetători Internaționali, din Washington, D.C. Această prelegere publică, lansată în 2005, încurajeazî și răsplătește bărbați și femei cu principii, cugetători și activiști, deopotrivă, oameni care fac eforturi pentru a implementa valori și comportamene democratice în părși ale lumii unde manifestarea acestora este incipientă sau în pericol/ amenințată.

Centrul Rațiu se distinge prin promovarea „democrației ca un stil de viață”, principiul la care a aderat și pe care l-a promovat Ion Rațiu (1917-2000), un fervent oponent român al comunismului și susținător al democrației în întreaga lume. Această perspectivă internațională este completată de programe și proiecte care au caracter local și regional, concentrându-se pe specificitatea zonei Transilvaniei și a societății românești de tranziție, de după 1989.