Centrul Rațiu pentru Democrație

Centrul Raţiu pentru Democraţie este o organizaţie neguvernamentală, non-profit care promovează democrația ca mod de viață, susținând valori şi comportamente asociate participării publice, dezvoltării tinerilor și aplicării practice a unei viziuni multiculturale.
{

Mai mult, mai bine.

Nu aduce nici o critică, nici măcar „constructivă”, semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult și mai bine decât face el.

Inspirat de experienţa tranziţiei la democraţie, precum şi de viziunea lui Ion Raţiu, apărător de o viaţă al democraţiei, CRD a fost gândit să asigure o legătură între practicieni și membrii ai comunității academice, dând voce activiștilor și transformând gândirea critică într-o abordare practică, procedurală a proiectului. Structurat conceptual pe patru axe (încurajarea cercetării, promovarea învăţării, informarea publicului şi aplicarea practică a comportamentelor democratice), aria de expertiză a CRD cuprindea: participare publică și implicare comunitară, multiculturalism și studii de gen, trafic de persoane și proiecte pentru tineri (club de debate, atelier de teatru, centru de voluntariat).

O dată cu schimbările survenite în România și cu profesionalizarea comunității neguvernamentale, aria de interes a CRD a devenit mai aplicată: participare publică, drepturile omului și proiectele dedicate tinerilor, acestea din urmă reprezentând interesul principal al CRD din 2016.

2004

CRD este fondat de Indrei Rațiu cu susținerea Rațiu Family Charitable Foundation și a unor membri ai mediului universitar și academic clujean.

CRD este activ în domeniile democratizării şi edificării societăţii civile prin programe şi proiecte care urmăresc îmbunătăţirea participării civice în sfera publică şi creșterea calității vieţii democratice.

2006

CRD oferă, împreună cu Rațiu Family Charitable Foundation și Woodrow Wilson International Center for Scholars, Premiul Ion Rațiu pentru Democrație. Acesta recunoaște și încurajează intelectuali implicaţi şi activişti în efortul de implementare a valorilor şi comportamentelor democratice în părţi ale lumii unde manifestarea acestora este incipientă sau în pericol.

În 2005 Premiul Ion Rațiu pentru Democrație a fost acordat în parteneriat cu Universitatea Georgetown.

2015

CRD inaugurează, cu sprijinul Rațiu Family Charitable Foundation, Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism, promovând şi încurajând jurnalismul pus în slujba cetățenilor.

2016

CRD reorientează activitatea și expertiza pe plan regional și național spre implicarea tinerilor în comunitate oferind resurse și creînd oportunități pentru ca tinerii să se facă auziți și să producă schimbare socială.

CRD

Contactați-ne

1 + 12 =