Cronologie

Picture

Manuel Cuesta Morua este laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație


Vezi detalii.

Decembrie 2016

Picture

Moare Elisabeth Pilkington Rațiu

In Memoriam.

Octombrie 2016

Picture

14107629_1273841502635337_7207455966295365158_o
Indrei Rațiu primind premiul în numele Centrului Rațiu pentru Democrație.

August 2016

Picture

Ion Rațiu, un destin pentru România


Expoziție, Muzeul de Istorie Turda
Expoziția reiterează conceptul prezentat la Muzeul Țăranului Român, completând obectele și imaginile cu colecția Rațiu a Muzeului de Istorie din Turda.

Iulie-Septembrie 2016

Picture

Ion Rațiu, un destin pentru România


Expoziție, Muzeul Țăranului Român
Expoziția prezintă peste 1000 de fotografii, majoritatea post-1989 până la moartea lui Ion Rațiu, în anul 2000, cu scopul de a evidenția un stil unic de leadership. Din acest motiv, majoritatea fotografiilor îl vor reprezenta fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceaușescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaților din Parlamentul României. Printre altele, în cadrul expoziției pot fi văzute numeroase fotografii care surprind din diferite unghiuri celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul mineriadei din 1991.

Mai 2016

Picture

Românii în avangarda artistică a secolului XX
Petre Răileanu


Conferință
100 de ani de dadaism – Conferinţa dedicată centenarului mişcării DADA

Mai 2016

Picture

Testamentul olograf al lui Avram Iancu


BCU Lucian Blaga, Cluj-Napoca
Familia Rațiu a predat în custodie Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj Testamentul olograf al lui Avram Iancu. Păstrat de familia Rațiu timp de peste 150 de ani, documentul este împrumutat bibliotecii clujene pentru un an, timp în care va putea fi studiat de specialiști și văzut de publicul larg, în cadrul unei expoziții deschise la BCU.

Noiembrie 2015

Picture

Nicolae Rațiu primește Decorația Regală Nihil Sine Deo


Casa Regală a României
Potrivit Casei Regale, distincția poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar, care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o initiațivă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere și au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc. Instituită la 30 noiembrie 2009, Decorația Regală Nihil Sine Deo se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini, unor instituții sau organizații.

Noiembrie 2015

Picture

Cross-border Journalism: Europe and Beyond


Dezbatere, Londra
Discuție cu jurnaliștii de investigație Crina Boroș, Ștefan Cândea, Stephen Grey și Craig Shaw moderată de Gavin MacFadyen, director al Centrului pentru Jurnalism de Investigație din Londra.Globalizarea politicilor și a economiei mondiale, cât și abuzul de putere și corupția, au dus la apariția unui nou tip de jurnalism de investigație transfrontalier, esențial în orice societate deschisă și democratică. Acest model de jurnalism s-a dezvoltat în primul rând datorită noilor medii de comunicare, ce facilitează accesul la baze de date internaționale, de multe ori trecând peste restricțiile legislative din unele țări.

Octombrie 2015

Picture

Lumea prin ochii tânărului Ion Rațiu


Expoziție, Geneva
Prima etapă a proiectului de digitalizare a Arhivei Rațiu. Documente rare păstrate meticulos de către tânărul Ion Rațiu. Publicul poate interacționa cu obiectele și documentele expuse folosind telefonul mobil sau dispozitivele electronice puse la dispoziție de către organizatori. Prin intermediul tehnologiei vizitatorii sunt încurajați să navigheze prin diferitele istorii, personale, naționale ori internaționale aparținând lui Ion Rațiu. Proiect curatoriat de Cristina Golomoz, Alex Matei și Andrei Decu.

Februarie-Martie 2015

Picture

Nicolae Rațiu a primit medalia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic


Palatul Buckingham
Nicolae Rațiu a primit medalia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic în semn de recunoaștere a muncii sale pentru românii defavorizați. Ordinul a fost creat de Regele George al V-lea în timpul Primului Război Mondial, pentru a recompensa civilii și militarii neangajați în luptă care au contribuit la efortul de război.

Februarie 2015

Picture

Conflictul dintre Palate. Raporturile de putere dintre Parlament, Guvern și Președinte în România postcomunistă
Bogdan Dima


Lansare de carte
„Rezultat al unui compromis politic între puterea și opoziția primilor ani de după Revoluția din decembrie 1989, Constituția României nu este una slabă, cum s-a afirmat din ce în ce mai des în ultimii ani. Este o Constituție care a asigurat, de bine, de rău, cadrul instituțional al tranziției societății române și de la un regim nedemocratic comunist la un regim democratic de tip european. Marele avantaj al acestei Constituții a fost că nu a permis niciunui actor politic să concentreze toată puterea politică în mâinile sale”, a declarat Bogdan Dima.

Decembrie 2014

Picture

Romii – de la ”extra” la ”ordinar”


Expoziție, Geneva
Fotografiile prezintă viaţa de zi cu zi a romilor din Estul Europei şi vor fi expuse la Palatul Naţiunilor ca parte a celui de al 27-lea Consiliu ONU pentru drepturile omului, eveniment organizat de către Delegaţia EU şi Misiunea SUA la ONU, în parteneriat cu CRD/Centrul Cultural Românesc de la Londra.
Romii – de la ”extra„ la ”ordinar” face parte dintr-un proiect curatoriat de către Violeta Vajda în colaborare cu Roma Support Group Londra . Seria de evenimente confruntă istoria romilor cu viaţa lor de zi cu zi, dorind să evidenţieze contrastul dintre prejudecăţile împotriva Romilor şi viaţa lor obişnuită precum şi activismul dus împotriva discriminării lor.

Septembrie 2014

Picture

CRD @ FânFest


Atelier
Mădălina Mocan susţine atelierul „Online Tools for Offline Goals”- www.cineceapromis.ro („Instrumente online pentru scopuri offline”)despre modalităţile prin care cetăţenii pot intra în contact cu reprezentanţii lor, instrumentele digitale şi resursele comunitare disponibile pentru dezvoltarea nivelului de participare.

August 2014

Picture

Facing West with an Eye on the East: Romania’s Challenges in 2014
Dennis Deletant


Prelegere
Dennis Deletant urmărește nevoile de securitate şi apărare ale României, în contextul politic al anului 2014, cu o Rusie tot mai prezentă în Europa şi dornică să îşi consolideze poziţia economică şi militară în zonă. Dacă, pe plan extern, garanţiile NATO cu privire la această securitate au fost extrem de clare, lupta pentru un stat democratic stabil trebuie să fie dublată din interior prin accentuarea luptei împotriva corupţiei şi a apărarii mecanismelor de funcţionare a statului de drept.

Iunie 2014

Picture

Zidul Democraţiei
Dan Perjovschi


Expoziție
O serie de mesaje dedicate democraţiei, reunite într-o lucrare donată nouă şi comunităţii.

2014

Picture

Democraţie: Instrumente pentru reprezentare şi participare în 2014


Masă rotundă

Activişti din sectorul neguvernamental şi antreprenori au prezentat iniţiativele dezvoltate online pentru mărirea transparenţei decizionale la nivelul instituţiilor statului şi pentru sporirea gradului de reprezentare a cetăţenilor în interiorul instituţiilor statului. Invitaţi: Elena Calistru (Bani pierduţi – Funky Citizens), Codru Vrabie (Piaţa de Şpagă), Alex Roşu (Factual), Radu Moţoc (Tech Soup Romania), Andrei Roth (Recognos), Dani Sandu (Factual, Romedia Foundation).

Iunie 2014

Picture

Antreprenoriat pentru comunitate


Prelegere
Dr. Yuwei Shi, decan şi profesor de Management Strategic al Institutului de Studii Internaţionale Monterey, California discută cu micii antreprenori despre impactul social a investiilor în comunitate. Întreprinderile sociale reprezintă spaţii propice generării modelelor de capacitare şi dezvoltare personală nu doar pentru micii antreprenori, ci şi pentru persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate.

Martie 2014

Picture

Spre Vest, dar atentă la Est: provocările de securitate ale României
Dennis Deletant


Conferinţa Anuală “Ion Raţiu” la Universitatea Georgetown

Noiembrie 2013

Picture

Pas cu Pas. Împotriva sclaviei moderne


Premiu
Programul “Pas cu Pas. Împotriva sclaviei moderne”, a fost distins cu Certificatul de Bună Practică în Parteneriatele pentru Responsabilitatea Socială, în cadrul Galei “Acționăm Responsabil”, organizat de JCI România.

Decembrie 2013

Picture

Faze in transformarea funcțională a teoriei marxiste
Gáspár Miklós Tamás


Prelegere

Noiembrie 2013

Picture

Activistul Alexandru Popescu a vizitat CRD


Vizită
Alexandru Popescu a poposit câteva ore la Casa Raţiu, în drumul său, pe jos de la Ploieşti la Bruxelles. Traseul are 3.150 km şi va trece prin Ploiesti – Braşov – Cluj-Napoca – Oradea – Budapesta – Viena – Berlin – Paris – Bruxelles. El speră să termine această călătorie pe 30 noiembrie 2014, astfel încât în data de 1 decembrie, de Ziua Naţională, să citească un mesaj al românilor în faţa sau chiar în Parlamentului European:
„Această luptă este pentru generaţiile viitoare şi acum noi avem datoria ca pentru bunăstarea lor să protejem mediul. Dacă pământul şi apa vor fi otrăvite, nu va exista posibilitatea să facem în viitor ceva. Va fi prea târziu. Mesajul meu este foarte simplu: românii nu vor cianură şi exploatarea gazului de şist.”

Septembrie 2013

Picture

Transcending narratives...


Proiect
Proiect ce promovează dialogul între tineri din ţările meditaraneene prin construirea unei reţele de comunicare de susţinere a activismului şi implicării transnaţionale. Proiectul, finanţat de Fundaţia Anna Lindh, foloseşte training-urile şi educaţia non-formală pentru a încuraja diversitatea socială şi culturală ca mijloc de coeziune şi cooperare, implicând comunităţile în activităţi care promovează valorile pluraliste şi incluzive.

Iulie 2012-Iulie 2013

Picture

Why Democracy?


Proiecţii de film documentar, dedicate democraţiei şi drepturilor omului
Filmele, realizate de regizori independenţi premiaţi din întreaga lume pentru a răspunde iniţiativei UNDEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Democraţie), chestionează semnificaţia democraţiei în contextul secolului XXI. Scopul acestei iniţiative a fost deschiderea unei discuţii globale despre democraţie pornind de la experienţele diferitelor societăţi si culturi. Parteneri: British Council România, Asociaţia Pro Democraţia, UNDEF, Casa TIFF

Martie-Aprilie 2013

Picture

Analyzing the European Development Fund: An English School Account of How Presumed Statehood Undermines (Development in) Sub-Saharan Africa
Dr. Ştefan Cibian (CEU şi UBB)


Prelegere

Martie 2013

Picture

Adam Michnik la Festivalul de Literatură de la Oxford


Prelegere
“Pitfalls on the road to democracy in Central and in Eastern Europe (Havel, Geremek, Chodorkowski)” este o explorare a realităţilor postcomuniste şi o reflecţie critică asupra noii elite politice şi felului în care aceasta s-a raportat la trecutul recent.

Martie 2013

Picture

Women Leading Democracy Building in Myanmar: Shaping Global and Local Strategies


Atelier, Myanmar
Atelierul chestionează problemele asociate participării publice şi politice a femeilor, încurajându-le să se elibereze de prejudecăţile şi stereotipiile tradiţionale şi să fie mai prezente în sfera publică. Femeile sunt invitate să devină agenţi ai schimbării, să ia parte la procesele decizionale, să combată violenţa domestică, să participe la scrierea politicilor publice, să-şi cunoască drepturile şi să ceară respectarea acestora.

Ianuarie 2013

Picture

Documentarul polonez


Proiecții de film
O serie de patru documentare despre modalităţile de exprimare a libertăţilor individuale în timpul regimului comunist în Polonia. Seria documentarului polonez este organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Adam Mickiewicz din Varşovia şi Casa Tiff.

Noiembrie 2012

Picture

British Documentary


Proiecții de film
Inițiativă de familiarizare a publicului român cu cele mai apreciate documentare britanice contemporane, premiate sau nominalizate la Festivalul Grierson din Marea Britanie in 2011.

Noiembrie 2012

Picture

Cooperation of sub-national and private actors for increasing their influence at national and EU level
Alessandro Battilocchio


Prelegere
Alessandro Battilocchio este membru al Parlamentului European (2004-2009) și primar al Comunei Tolfa, Italia (2001 – 2011).

Octombrie 2012

Picture

Why is ‘Global Constitutionalism’ unfamiliar and suspicious to political scientists in Europe?
Tomoyuki Hashimoto (Linacre College, Universitatea Oxford)


Prelegere

Octombrie 2012

Picture

Ziua internațională a luptei împotriva traficului de persoane


Eveniment
Încă din 2008, în 18 octombrie încurajăm solidarizarea membrilor comunităţii cu victime şi supravieţuitori prin organizarea de activităţi în spaţiul public. În 2012 s-au alăturat campaniei noastre 31 localităţi din România şi 13 localităţi internaţionale, 6160 de persoane din Romania au dedicat 4 minute pentru a începe lupta împotriva traficului de persoane.

Octombrie 2012

Picture

Politica Tehnologiei,
Robert Arnăutu


Prelegere
Tehnologia contemporană joacă rolul de condiţionare ontologică a omului alături de condiţionările biologice şi sociale. O importantă parte a filosofiei contemporane a tehnologiei este axată pe etica inerentă tehnologiei văzută ca actant (Latour) şi mediator (Ihde). Politica tehnologiei porneşte de la aceste dezvoltări etice pentru a cerceta instrumentele de acţiune politică responsabilă şi durabilă în dezvoltarea tehnologiei.

Octombrie 2012

Picture

Adio intelectualilor! Eclipsa intelectuală în postmodernitate
Prof. Dr. Marius Jucan (DRISA, UBB)


Prelegere
Susține înţelegerea şi promovarea valorii culturale a diversităţii şi convieţuirii în spaţiul public, atrăgând atenția asupra importanţei factorului diversităţii în comunitatea locală.

Octombrie 2012

Picture

Memorii Intersectate


Proiect
Proiectul urmăreşte dezvoltarea dialogului multicultural şi a etosului comunitar în localităţile Satu Mare, Sighişoara şi Turda. Prin intermediul interviurilor de istorie orală se încearcă trezirea interesului tinerilor pentru trecutul localităţilor în care trăiesc şi pentru istoria comună, extraetnică, a concivilităţii din oraşele multiculturale transilvane cercetate.

August-Noiembrie 2012

Picture

Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală


Proiect
Iniţiativă publică de completare a cadrului legal actual, oferind cetățenilor și companiilor posibilitatea de susține cauze sociale și civice.

Iulie-Septembrie 2012

Picture

Transformarea regimului polonez 1988 - 1990
Patryk Pleskot


Prelegere
Patryk Pleskot este doctor în ştiinţe umaniste, specializarea istorie, absolvent al Universităţii de la Varşovia şi al École des Hautes Études en Sciences Sociales de la Paris. Bursier al Fundaţiei Poloneze pentru Ştiinţă, al Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Guvernului Republicii Franceze. Din 2007 lucrează în cadrul Biroului de Educaţie Publică al Institutului Memoriei Naţionale din Varşovia. Este autor şi co-autor a peste 10 cărţi.

Iulie 2012

Picture

Diversitate Culturala prin Dialog


Proiect
Susține înţelegerea şi promovarea valorii culturale a diversităţii şi convieţuirii în spaţiul public, atrăgând atenția asupra importanţei factorului diversităţii în comunitatea locală.

2011-2012

Picture

Democraţie: Noi metode de luptă
Oleg Kozlovsky


Prelegere
Oleg Kozlovsky vorbește despre drepturile civile în Rusia şi utilizarea relevantă a noilor media pentru campanii de apărare a drepturilor: „există câteva platforme în Rusia care colectează informaţii despre încălcarea drepturilor omului şi corupţie…noile tehnologii sunt foarte speciale pentru ca sunt foarte rapide…nu mai există monopol asupra informaţiei, iar în plus este dificil să controlezi oamenii atunci când aceştia îţi pot răspunde”.

Aprilie 2010

Picture

Democraţia. De la Grigoriopol la Dorotcaia


Prelegere
Eleonora Cercavschi, activist politic și profesor, este una dintre cele mai reprezentative voci pentru apărarea dreptului la educație în limba materna a elevilor din Transnistria. In 1996 a devenit liderul mișcării civice, militând pentru reintroducerea în școli a alfabetului latin, interzis de autoritățile Republicii separatiste transnistrene. Eleonora Cercavschi a fost incarcerata în regim de izolare, fiind eliberată ulterior la presiunile organizațiilor internaționale din regiune. A devenit directoarea Liceului „Stefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și împreună cu colegii săi a predat clandestin la domiciliile elevilor timp de 6 ani.

Iunie 2010

Picture

Căile libertății


Conferință
Adam Michnik în dialog cu Emil Hurezeanu despre provocările cu care se confruntă țările din Europa de Est la 20 de ani după căderea comunismului: rolul distincției stânga/dreapta, puterea crescândă a oligarhilor, rolul bisericii și capacitatea justiției de a face dreptate, impactul lustrației și deschiderea arhivelor.

Aprilie 2010