Povești de fabrică

Proiectul urmărește recuperarea, prin activități culturale, a unei parti a memoriei istorice a orașului Turda – cea legată de perioada când orașul era unul dintre cele mai mari centre industriale ale tarii – și familiarizarea tinerilor cu această mostenire având în vedere faptul că patrimoniul industrial din România este într-un stadiu avansat de degradare. Pe măsură ce acesta dispare, riscă să se piardă o parte din istoria recenta – mărturiile unui mod de producție și de viață, care a avut un rol de bază în evoluția societății românești.

În perioada 1970-2000, Turda a fost un oras eminamente industrial, cei peste 50.000 de locuitori ai săi fiind legați de activitatea Fabricii de Ciment, a Fabricii de Sticlă, a Electroceramicii, a Uzinelor Chimice, a Prefabricatelor, Izocerului, a Fabricii 9 Mai. Dupa 1990 aceste fabrici și-au redus treptat activitatea și multe dintre ele chiar s-au închis. Majoritatea tinerilor nici nu știu să le localizeze pe harta orașului. Proiectul dorește să recupereze memoria acestui segment de istorie din Turda industrială.  Vor fi organizate interviuri cu cei care doresc să împărtășească „povestea lor de fabrica”. Interviurile vor fi prelucrate și structurate sub forma unui catalog online de povesti de fabrica.

Proiectul include:

  • identificarea foștilor angajați ai fabricilor din Turda comunista, depozitari ai „memoriei industriale”a orasului și organizarea a patru întâlniri cu aceștia
  • realizarea unei piese de teatru pe tema muncii în fabrică
  • organizarea unui concurs de istorie orală și scriere creativă, în cadrul căruia
    tineri născuți dupa 1990 pot culege „povesti de fabrica” care sa reflecte experiențe ale angajaților.
  • organizarea unui concurs de fotografie pentru tinerii pasionați. Concursul va fi jurizat de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Turda și se va încheia cu o expoziție la fosta Fabrica de bere din Turda.
  • realizarea unei culegeri tipărite cu cele mai interesante povesti.
  • Refabricat, eveniment de premiere a câștigătorilor concursurilor din proiect, prezentarea culegerii de povești și a catalogului online (blogul).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.