Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu
pentru Sănătate Mintală

lansat de Rațiu Family Charitable Foundation și Centrul Rațiu pentru Democrație pentru a onora activitatea lui Elisabeth Pilkington Rațiu care a inițiat și coordonat acțiunile filialei Kensington & Chelsea a organizației MIND, de advocacy în domeniul sănătății mintale.

Premiul

Prin acest premiu se dorește creșterea vizibilității și cunoașterii problematicii sănătății mintale în România, precum și contribuirea la diminuarea stigmatului, rușinii și discriminării în ceea ce privește sănătatea mintală.

Laureatul

Laureatul va fi selectat dintre  practicieni și organizații din sfera sănătății mintale din România, pentru rezultatele extraordinare în cercetare, servicii terapeutice, educație și/ sau politici de sănătate. Activitatea din acest domeniu, în special dedicată copiilor și adolescenților va fi privilegiată, dar se vor lua în considerare nominalizări care vizează activitatea cu adulții și persoanele vârstnice.

Recompensa

Premiul va fi conferit anual, în valoare de 2500 euro, pentru participarea la congrese internaționale relevante. Ulterior participării, pornind de la experiența acumulată la acest tip de evenimente, laureatul va susține o prelegere în cadrul uneia dintre întâlnirile profesionale din România.

Mircea Miclea (2017)

Mircea Miclea este laureatul Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală 2017.

Nominalizat “pentru contribuția la dezvoltarea și promovarea intensivă a cercetării în domeniul Psihologiei, susținând avansarea cunoașterii precum și formarea tinerilor cercetători și specialiști. Numeroasele sale proiecte de cercetare clinică au avansat atât prevenția și tratamentul tulburărilor mintale cât și domeniul psihologiei cognitivă aplicate . Acestea s-au transpus atât în materiale care cresc înțelegerea publicului larg (cărți, articole media), cât și în publicații în reviste de specialitate cu renume internațional. “

Mircea Miclea

Profesor, Universitatea Babeș-Bolyai

Mircea Miclea este profesor universitar al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Catedra de Psihologie, începând cu 1996; director al Centrului de Psihologie Cognitivă Aplicată începând cu 2001; cancelar al Universităţii Babeş-Bolyai în perioada 2001-2004; editor şi fondator al revistei Cognition, Brain, Behavior: An Interdisciplinary Journal; preşedinte al UNESCO Chair on Higher Education Management and Governance începând cu 2001 și preşedinte al Comisiei Prezidenţiale de analizare şi elaborare a politicilor în educaţie şi cercetare din 2006. În perioada 2004- 2005, Mircea Miclea a fost Ministru al Educaţiei şi Cercetării din România.

Este psihoterapeut cognitiv-comportamental acreditat (National Association of Cognitive Behavioral Therapists) și psiholog principal autonom, domeniul Psihologie Clinică şi Psihoterapie (Colegiul Psihologilor), principalele sale arii de expertiză incluzând: aplicaţii ale psihoterapiei şi consilierii asistate de calculator, dezvoltarea de instrumente de evaluare, psihologia cognitivă aplicată și politicile educaționale.

Este membru afiliat al American Psychological Association, membru al European Society for Cognitive Psychology, Psychonomic Society (SUA), International Council of Psychologists, Netherlands Institute of Advanced Study. În perioada 1996 – 2009 a fost președinte al Romanian Association for Cognitive Sciences, din 2006 este președinte al Romanian Psychological Association.

Criterii de nominalizare

Sisteme/ servicii/tratamente de sănătate mintală

Inovații în

 • servicii de sănătate mintală (promovarea, protecția sănătății mintale, prevenirea bolii, activitate clinică)
 • programe de sănătate mintală dedicate identificării și intervenției timpurii
 • educarea publicului, mediei, specialiștilor în politici publice despre sănătatea mintală, boala mintală, abuzul de substanțe și bolile co-morbide
 • promovarea conceptului de recuperare la nivel local și/sau național
 • tratarea bolilor psihice (farmacologic și psihoterapeutic)
 • programe care cresc calitatea vieții și binele celor care suferă de boli pshice

Cercetare

Contribuții extraordinare la

 • avansarea înțelegerii, prevenției, tratamentului bolilor psihice (neuroștiințe, genetică sau cercetare clinică)
 • pregătirea unor noi cercetători
 • servicii de organizare a cercetării la nivel național sau global

Educație

Capacitate deosebită de conducere 

 • ca educator și/ sau mentor în domeniul sănătății mintale
 • în creșterea realizărilor academice ale studenților
 • prin propunerea unei curriculum educațional inovativ

Politici de sănătate mintală

Capacitate deosebită de conducere în

 • procesul de schimbare a legislației, încluzând alocarea de fonduri pentru promovarea sănătății mintale, prevenția bolii și integrarea procesului curativ
 • creșterea capacității de înțelegere a bolii psihice de către publicul general sau media
 • susținerea avansului științific
 • facilitarea accesului către servicii de sănătate mintală
 • alocarea resurselor pentru o forță de muncă, în domeniul sănătății,adecvată și  de calitate
 • Oferirea unui răspuns adecvat nevoilor de servicii de sănătate/ sănătate mintală  în creștere/ evoluție a populației

Juriul

Prof. Eliot Sorel

Prof. Eliot Sorel

Președintele juriului

„Health is an invaluable asset for a robust economy and democracy.”

Mai multe informații: http://publichealth.gwu.edu/departments/global-health-health-policy-and-management/eliot-sorel

CV

Prof. Doina Cozman

Prof. Doina Cozman

Membru

Mai multe informații:
Viata e un dar, nu o optiune: Doina Cosman at TEDxCluj

CV

Lect. Florina Rad

Lect. Florina Rad

Membru

Mai multe informații:
Un doctor pentru dumneavoastră: TVR+

CV

De-a lungul vieții sale, marcată de interese variate, călătorii și relocări în numerose țări, Elisabeth Rațiu nu a încetat să caute moduri de alinare a vieții celor aflați în jurul său, mereu atentă la suferința și angoasele pe care sănătatea mintală le cauzează celor în suferință sau familiilor acestora.

Nicolae Rațiu

Președinte, Rațiu Family Charitable Foundation

Elisabeth Rațiu s-a alăturat echipei MIND atunci când această organizație era încă la început și a lucrat cu membrii fondatori pentru a organiza primele grupuri comunitare în Kensington și Chelsea. Între proiectele de început s-au numărat un centru de zi și soluții de locuire,  pe baza cărora au fost dezvoltate primele metodologii și proiecte de training din Anglia. Aceasta se petrecea într-un moment în care azilele psihiatrice se închideau iar centrele comunitare abia se organizau. Elisabeth Rațiu, precum alți membri fondatori, s-a aflat între aceia care au făcut din centrele comunitare o realitate, susținând activitatea MIND și  contribuind la împlinirea ei. Am revăzut-o pe Elisabeth Rațiu în urmă cu 10 ani, era mulțumită de felul în care organizația s-a dezvoltat. Abordarea sănătății mintale s-a schimbat dramatic față de acel moment, însă fără efortul acestor înaintași, fără dedicația și viziunea lor, Kensington & Chelsea MIND nu ar exista astăzi.

Este minunat că un premiu este conferit în numele său și nu mă pot gândi la niciun mod mai potrivit pentru a onora dedicația ei față de problematica sănătății mintale.

Mary Fotheringham

Director, Kensington & Chelsea MIND