Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie exprimă ataşamentul profund faţă de democraţie al lui Ion Raţiu, materializat mai ales în contribuţia adusă în calitate de politician român, dar şi prin interesul manifestat în direcţia schimbărilor democratice din întreaga lume.

Premiul este oferit anual, cu susținerea Rațiu Family Charitable Foundation, și constă într-o bursă de o lună la Woodrow Wilson Center, oferind laureatului resursele instituționale de a se întâlni cu reprezentanți ai mediilor academice, politice și neguvernamentale din Washington.

Fie că se află în exil datorită unor regimuri represive sau sunt activi în democrații emergente, laureații acestui premiu au la Washington o experiență similară celei avute de tânărul Ion Rațiu ca activist pentru democrație în anii 1970-1980.

Prelegerea susținută de fiecare dintre laureați face cunoscute cercetătorilor, activiştilor şi factorilor de decizie experienţele persoanelor care luptă pentru democraţie în aceste zone.

Laureații Premiului Ion Rațiu pentru Democrație se adresează anual, online, unei audiențe internaționale prin World Youth Democracy Forum.

Textele ultimelor două evenimente sunt disponibile aici (Manuel Cuesta Morua) și aici (Jamil Hasanli).

Prelegeri

Laureații

2016 – Manuel Cuesta Morua

Centrul Rațiu pentru Democrație, împreună cu Rațiu Family Charitable Foundation și Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, anunță cu bucurie laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, 2016, Dr. Manuel Cuesta Morua, cercetător marcant și activist politic din Cuba. 

Istoric al Asiei contemporane, Dr. Manuel Cuesta Morua a contribuit extensiv la reformele democratice din Cuba. În ultimele doua decenii Cuesta Morua a avut un rol important în mai multe organizații pentru drepturile omului, între acestea Human Rights and National Reconciliation Commission. Împreună cu alți dizidenți a fondat în 1998 Reflection Table of the Moderate Opposition și în 2002 Arco Progresista. A fost arestat de mai multe ori pentru apărarea drepturilor omului și pentru organizarea de întâlniri ale opoziției în Havana. A organizat peste 300 de mese rotunde pentru a propune o nouă constituție, democratică. În martie 2016 a făcut parte din grupul de dizidenți care l-au întâlnit pe Președintele Obama la Ambasada Statelor Unite din Havana. În prezent coordonează împreună cu alți activiști proeminenți Plataforma Ciudadana #Otro18, care militează pentru reforme electorale în Cuba. Aceasta este parte a Unity Roundtable for Democratic Action, o coaliție de organizații și personalități din Cuba și străinătate.

{

Despre democrație

“Se cere un nou răspuns democratic, desigur. O democraţie care pleacă de la fundamentele liberale, dar care se întemeiază pe diversitate, pe deliberare sau conversaţie elegantă, permanentă, cu participare numeroasă, informată si raţională; pe sisteme deschise si pe cetăţenie. Mai ales pe cetăţenie. O democraţie puternică care să recunoască, urmându-l pe Robert Frost, că la sfârşitul zilei poate și celălalt are dreptate. Sunt dintre aceia care cred că a câştiga o discuţie este mai important decât a câştiga votul. Nu pentru puterea în guvern, poate; dar cu siguranţa pentru puterea democraţiei. Dar vom reuşi doar dacă înţelegem că democraţia triumfă dacă se păstrează ca valoare și acţiune universală.”

Dr. Manuel Cuesta Morua

2015 – Jamil Hasanli

Istoric și activist pentru democrație din Azerbaijan.

Dr. Hasanli a vorbit în prelegerea pe care a susținut-o despre provocările prin care trece țara sa, în încercarea de a se distanța de Rusia, după câștigarea independenței, în 1991, odată cu destrămarea URSS.

Political Challenges of Contemporary Azerbaijan

„Azerbaidjanul și guvernul său autoritar continuă să-și păstreze natura criminală. Guvernanții sunt angajați în fapte de corupție, dețin monopul nelimitat în interiorul țării, au falsificat și confiscat alegerile. Oameni nevinovați sunt arestați și închiși, iar numărul celor condamnați politici depășește cifra 100. Astăzi am primit o informație conform căreia președintele Frontului Popular din Azerbaidjan, Fuad Gahramanli, a fost arestat. Guvernul nu-i respectă pe oameni. În această situație cum să vorbim despre orice fel de cooperare și împărtășire de valori?! Când Azerbaidjan a intrat, în 2001, în Consiliul Europei, am fost suficient de naivi să credem că Uniunea Europeană va face orice ca să ajusteze regimul și sistemul din Azerbaidjan la standarde europene, dar acum ne dăm seama că s-a întâmplat exact invers: Uniunea Europeană a fost forțată să urmeze regulile Azerbaidjanului. Aceasta este o tendință foarte periculoasă și când vine vorba despre lobby și activități de lobby, trebuie să fim foarte atenți. Aș vrea să spun câteva cuvinte despre condamnații politici din Azerbaidjan. De ce? Pentru că sunt șeful comitetului ce apără drepturile prizonierilor politici, care sunt, așa cum spuneam, în jur de 100. Majoritatea au fost arestați și închiși în ultimii ani, după cele mai recente alegeri prezindețiale. Între ei sunt și două femei –Layla Yunus și Khadija Ismayil. Pe 21 decembrie, Layla Yunus va împlini 60 de ani, dar nu avem niciun fel de certitudine că va putea să-și sărbătorească ziua. Pentru că situația ei este teribilă – i se poate întâmpla orice în închisoare. Și nu înțeleg, în termeni de moralitate, ce obține guvernul din Azerbaidjan dacă pune presiune pe Leyla Yunus?!” Jamil Hasanli

Fost membru al Parlamentului, Republica Democratică Azerbaidjan

După câteva ore, pe 9 decembrie, Leyla Yunus a fost eliberată, în baza unei decizii a Curții de Apel din Baku, care i-a suspendat pedeapsa de opt ani și jumătate de închisoare, transformând-o în cinci ani sub supraveghere judiciară. Credem cu tărie că eforturile depuse de comunitatea internaţională, state, organizaţii supra-statale şi neguvernamentale dar şi persoane în mod individual au dus la această eliberare.

**

Leyla Yunus, condamnată pentru trădare, evaziune fiscală și fraudă pe motive politice, s-a plâns, la ieșirea din închisoare, că a fost bătută sever de gardieni din momentul arestării sale, în iulie 2014. Ea a fost așteptată de soțul său, Arif Yunus, condamnat la rândul său la șapte ani de închisoare pentru același acuzații, dar eliberat, tot din motive de sănătate, în luna noiembrie.

Urmărirea penală a Leylei Yunus și a soțului său, Arif Yunus a fost condamnată de comunitatea internațională, ca parte a represiunii împotriva dizidenței din Azerbaidjan. Numeroși activiști, jurnaliști și critici ai guvernului, inclusiv jurnalista Khadija Ismayil, rămân în închisoare, în baza unor acuzații pe care oficialii occidentali și grupurile ce luptă pentru drepturile omului le consideră motivate politic.

2014 – Mustafa Nayyem

Este unul dintre cei mai respectaţi şi populari jurnalişti şi bloggeri din Ucraina. Mustafa Nayyem a făcut parte din echipa redacţională a ziarului „Ukrainska Pravda” („Adevărul Ucrainean”) începând cu 2006, munca sa concentrându-se asupra segmentului de media online. În aprilie 2013, a fondat, împreună cu mai mulţi colegi, primul canal TV online independent din Ucraina: Hromadske.tv. Această platformă unică este finanţată din donaţii independente şi a fost creată ca răspuns la cenzura şi monopolizarea mass media din Ucraina.

Mustafa Nayyem şi Hromadske.tv au jucat un rol crucial în timpul protestelor de pe „Euromaidan”. Mesajul său postat pe pagina personală de Facebook, prin care îi chema pe ucrainieni în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev ca să protesteze împotriva deciziei guvernului de a stopa procesul de integrare în Uniunea Europeană a Ucrainei, a fost preluat şi distribuit prin intermediul reţelelor de socializare de peste 1.000 de ori în numai câteva ore. Protestele au grăbit căderea guvernului preşedintelui Ianukovici şi sunt o dovadă a luptei poporului ucrainean pentru libertate şi valori democratice. Acţiunile din acele zile ale lui Mustafa Nayyem l-au plasat în rândul liderilor importanţi ai protestelor.

Mai multe detalii.

Ukrainian Democracy After the Maidan: Threats and Opportunities

„M-au impresionat foarte mult monumentele ridicate pentru cei care şi-au pierdut viaţa pe Maidan când am vizitat Kievul în mai, ca observator al alegerilor. Ucraina are în faţă un drum greu, iar jurnaliştii precum Mustafa Nayyem joacă un rol vital în construirea unui sistem de guvernământ competent, transparent şi pluralist. Dăruirea cu care Mustafa Nayyem luptă pentru aceste valori îl recomandă ca cel mai potrivit laureat al Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie în 2014.” Jane Harman

Director, Preşedinte şi CEO, Wilson Center

„Cel de-al zecelea laureat al acestei distincţii, Mustafa Nayyem, personifică aspiraţiile lui Ion Raţiu despre schimbările democratice în Europa, dar şi dincolo de graniţele ei” Christian F. Ostermann

Director al programului Global Europe, Wilson Center

Dr. Kocze are o reputaţie internaţională pentru abordările mutidisciplinare în cercetare, combinand activismul politic şi formularea de politici publice cu cercetarea participativă asupra situaţiei comunităţii roma în Ungaria şi nu numai. Dr. Kocze a fost de asemenea director fondator al European Roma Information Office (ERIO) în Bruxelles (2003-2004), precum şi director al programului de educaţie pentru drepturile omului al European Roma Rights Centre (1998-2003) în Budapesta. Dr. Kocze a fost, de asemenea, director fondator al programului Romaversitas (1996) în Budapesta, care oferă burse şi programe de mentorat pentru studenţii romi.

2013 - Angela Kocze

Dr. Angela Kocze, unul dintre principalii activişti şi cercetători roma maghiari, este profesor asociat al Departamentului de Sociologie al Wake Forest University, Carolina de Nord precum şi cercetător asociat Academiei Maghiare de Ştiinţe.

Political Dispossession of Roma in Contemporary Europe

2012 – Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, laureata Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie în 2012, a primit premiul la Nay Piy Taw, Myanmar, în cadrul atelierului de două zile organizat împreună cu Wilson Center’s Global Women’s Leadership Initiative. Premiul a fost acordat de domnul Nicolae Raţiu, preşedinte al Raţiu Family Charitable Foundation. A fost prima dată când premiul s-a acordat în țara de origine a laureatului, în cadrul unui eveniment care promovează cauza pentru care acesta a luptat, în mijlocul celor ale căror drepturi le-a apărat.

Citește discursul de decernare rostit de Nicolae Rațiu.

Nobel Award for Peace Acceptance Speech

2011 - Nabeel Rajab

Nabeel Rajab este preşedinte şi co-fondator al Centrului pentru Drepturile Omului din Bahrain şi îndelung apărător al drepturilor omului în Regatul Bahrainului. Este, de asemenea, subsecretar general al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului şi preşedinte al CARAM-Asia. Este unul din primii apărători ai drepturilor omului în Bahrain, fiind recunoscut drept fondator al primei organizaţii de apărare a drepturilor omului din ţară, Societatea pentru Drepturile Omului din Bahrain.

The Price of Freedom and Democracy: Defiant Bahrainis and the Arab Spring

The Government of Bahrain would be wiser to tolerate dissent and promote the free expression of views. Events in the region in the past year make clear that local voices will not remain silent and repression will be resisted. Jane Harman

Director, President and CEO, Wilson Center

2010 – Oleg Kozlovsky

Oleg Kozlovsky este co-fondator al Mişcării Unite pentru Democraţie „Solidarnost” („Solidaritatea”) şi co-fondator al Mişcării Democratice a Tinerilor din Rusia „Oborona”. În acest moment este director executive al Fundaţiei Vision of Tomorrow şi analist al Centrului de cercetare pentru politici anti-corupție la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova.

Organizator a numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova, a fost arestat şi reţinut de numeroase ori. În timpul ultimei detenţii, în mai 2008, a fost recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conştinţei.

Democracy: New Tools for the Struggle

2009 – Adam Michnik

Adam Michnik este redactor şef al Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian polonez. A fost membru fondator al Komitet Obrony Robotnikow (Comitetul de Apărare a Muncitorilor) în 1976 şi activist al Solidarităţii în anii ’80. A participat la Masa Rotundă din 1989 şi a fost ulterior ales membru al primului Parlament necomunist , cu un mandat în perioada 1989-1991. Michnik este autor a numeroase cărţi, între acestea „Scrisori din închisoare şi alte eseuri” (1987), „Biserica şi stânga” (1993) şi „Scrisori din libertate: realităţi şi perspective după Războiul Rece” (1998), „În căutarea sensului pierdut” (2011)

Democracy: Traps and Question Marks

2008 – Eleonora Cercavschi

Director al Liceului Stefan cel Mare şi Sfînt din Grigoriopol, Moldova, Eleonora Cercavschi este un activist pentru democraţie şi drepturile omului care şi-a dedicat cariera apărării dreptului copiilor de a fi educaţi în limba maternă. În 2002, sub presiunea autorităţilor transnistrene, liceul a fost închis şi apoi relocat 20 de km mai departeîn Dorotcaia, raionul Dubasari, zonă controlată de autorităţile centrale ale Republicii Moldova.

Democracy and Freedom as Fundamental Human Rights

2007 – Anatoli Mikhailov

Anatoli Mikhailov este un reputat expert în filosofia germană şi rector al European Humanities University, fondată în 1992 în Minsk pentru a oferi o alternativă la procesul educaţional moştenit din timpul Uniunii Sovietice. În 2004, regimul Lukaşenco a închis universitatea, Anatoli Mikhailov a fost forţat să părăsească ţara şi de atunci, trăieşte în exil, în Vilnius. Universitatea a fost redeschisă în Vilnius în 2005 cu ajutorul Uniunii Europene şi în prezent are 270 de studenţi care frecventează cursurile de zi şi un număr semnificativ de studenţi înscrişi la cursurile la distanţă.

Democracy as a Challenge

2006 – Saad Eddin Ibrahim

Important activist pentru democraţie şi drepturile omului şi reputat sociolog al lumii arabe, Ibrahim a avut un rol semnificativ la revitalizarea mişcării civice egiptene. Publicaţiile sale sunt numeroase, axate în special pe Islam, politică, democraţie, cetăţenie şi societate civilă, Ibrahim fiind laureat a numeroase premii. Condamnat şi arestat în perioada 2000-2003 pe motive politice, este fondator al Ibn Khaldun Center for Development Studies din Cairo şi al Organizaţiei Arabe pentru Drepturile Omului.

După căderea regimului Mubarak, Saad Eddin Ibrahim a revenit în Egipt.

Freedom %22After%22 Speech: Speaking up and paying the price in Egypt

2005 – Sergio Aguayo

Profesor şi cercetător la El Colegio de México din 1977, Sergio Aquayo a predat la Centro de Investigación y Docencia de Económicas (CIDE), Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) şi numeroase alte universităţi din Mexic sau din lume. Scrie adesea la ziare şi reviste, în special la Reforma şi este membru fondator al ziarului La Jornada. În perioada 1990-1996 a fost preşedinte al Academiei Mexicane pentru Drepturile Omului şi în perioada 1994-1996 membru al Alianţei Civice, cea mai importanta organizaţie neguvernamentală din Mexic. Dr. Aquayo este preşedinte al Consiliului director al Fundar, Centro de Análisis e Investigación.
„Aquayo este unul dintre cei mai proeminenţi avocaţi pentru democraţie şi drepturile omului din Mexic, cercetător şi profesor, autor şi editor a peste 20 de cărţi, precum şi a numeroase studii, articole ştiinţifice şi de ziar în Mexic şi în mass-media latino-americană. A contribuit la fondarea ziarului La Jornada, a organizaţiei neguvernamentale Sedepac, dedicată dezvoltării democratice şi este cofondator al Alianţei Civice, o organizaţie umbrelă ai cărei 30000 de membri au iniţiat eforturile anticorupţie şi de reformare guvernamentală din Mexic.” Steven Heydemann

Director, Center for Democracy and Civil Society