Clubul de Debate

Din ianuarie 2016, Clubul de debate și-a reluat activitatea la sediul CRD, acest fapt permițând liceenilor din Turda și din împrejurimi să participe săptămânal la întâlniri în cadrul cărora exersează arta argumentației, oratoria și retorica.

Program de tradiție, Clubul de debate a fost lansat în noiembrie 2006 și a funcționat până în aprilie 2014. În acest interval, peste 400 de adolescenți au fost membri ai clubului, mulți dintre aceștia participând la diverse competiții în format Karl Popper și World Schools, la ateliere de lucru și traininguri organizate în țară și în străinătate.

Clubul de debate a fost întotdeauna un motiv de mândrie pentru CRD – în 2007 oratorii noștri au câștigat locul 3 pe echipe și locul 1 la vorbitori la Competiția Regională „Transilvania”; în 2009 am organizat la CRD Competiția „Transilvania”; în 2011 am câștigat locul 2 pe echipe și locurile 1, 2 și 4 la vorbitori la concursul „Tinerii Dezbat” de la Baia Mare, iar în 2013 locul 1 pe echipe la competiția națională „Central Open București”.

Coordonator: Florin Stan

Proiecte similare

Tube your world

Clubul de dezbateri academice „ Ion Raţiu” a câştigat competiţia de debate în limba engleză Central Open Bucureşti organizată de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică.

Echipa formată din Leonardo Mărincean (cls. a XII-a, Colegiul Naţional „ Mihai Viteazul” Turda), Cristina Şona (cls. a XI-a, Liceul Teoretic „ Liviu Rebreanu” Turda) şi Horaţiu Potârniche (cls. a XI-a, Colegiul Naţional „ Mihai Viteazul” Turda) a obţinut o victorie categorică împotriva unor echipe foarte puternice de la cluburi de profil din Timişoara, Ploieşti, Câmpina, Bucureşti.

Concurenţii clubului de debate „ Ion Raţiu” s-a clasat în faţa echipei care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dezbateri din 2014. Cei şapte arbitri ai finalei au acordat victoria tinerilor turdeni cu 6-1 împotriva echipei AES Câmpina.

În cadrul concursului echipa a dezbătut şapte moţiuni

  • “Acest Parlament nu ar vinde imprimante 3D gospodăriilor”
  • “Acest Parlament ar fi adoptat o lege a lustraţiei în România în anii 90”
  • “ Acest Parlament crede că un nou mandat pentru Angela Merkel este o victorie a UE”
  • “Acest Parlament l-ar băga la închisoare pe Batman dacă ar putea”
  • “Acest Parlament crede că UE ar trebui să facă demersuri pentru a deveni cea mai mare putere militară a lumii”
  • “Acest Parlament ar dezincrimina incestul dintre adulţi dacă este reciproc consimţit”
  • “Acest Parlament nu ar da voie nici unui partid să obţină majoritatea în Parlament”.

Participarea echipei turdene la Central Open Bucureşti a fost una dintre activităţile din cadrul proiectului Tube Your World derulat de Centrul Raţiu pentru Democraţie şi cofinanţat de Programul “Tineret în Acţiune” al Uniunii Europene. Proiectul a fost co-finanțat de Ratiu Family Charitable Foundation şi Compania de Apă Arieş.

Proiectul Tube Your World urmăreşte dezvoltarea atitudinii tolerante, incluzive şi nediscriminatorie, a conştiinţei cetăţeniei europene în rândul tinerilor.  

Concursul Central Open Bucureşti s-a desfăşurat în perioada 23-24 noiembrie 2013, la Şcoala Centrală din Bucureşti.

Argo Ploiești Open

Trei membri ai Clubului de Debate au concurat în prima editie a turneului internațional Argo Ploieşti Open. La competiţie au participat 19 echipe româneşti şi internaţionale, echipa CRD ajungând până în sferturile de finală unde a pierdut în faţa reprezentanţilor Clujului. Toate moţiunile s-au jucat în limba engleză.

Arbitrul-şef al competiţiei, Alfred „Tuna” Snider este profesor de criminalistică la Universitatea din Vermont şi director al Lawrence Debate Union. Este trainer şi profesor de debate de peste 40 de ani, a susţinut training-uri în 38 de ţări, arbitru-şef a numeroase turnee şi de două ori organizator al US Universities Debating Championship.

Public Speaking

Competiţia regională de Public Speaking este organizată în parteneriat cu ARDOR Transilvania.

Formatul competiţiei oferă fiecărui participant 5 minute pentru a susţine sau a se opune moţiunii: „Ar trebui ca în fiecare an şcolar elevii să fie redistribuiţi în clase în funcţie de notele obţinute în anul anterior”. Tema celui de-al doilea discurs va fi anunţată în ziua competiţiei.

Iniţiativa promovează valorile cetăţeniei active, încurajând implicarea tinerilor în dezbaterile publice, participarea activă la generarea de idei şi asumarea unei poziţii faţă de tema propusă. Discursul public este folosit ca instrument educaţional de dezvoltare a competenţelor de sinteză, creative şi analitice. Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Tinerii învată de la tineri”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune.