Combat Measures against Human Trafficking in the Tourist Industry (COMBAT THB)

Măsuri de combatere a traficului de fiinţe umane în industria turismului (COMBAT THB) este un proiect derulat pe o perioadă de doi ani, co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Prevenție și Combatere a Crimei Organizate. Coordonat de Universitatea Oxford Brookes, proiectul a fost derulat în colaborare cu Centrul Raţiu pentru Democraţie (România), Universitatea West London (Marea Britanie) şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Lapin (Finlanda).

 

Obiectivul principal al proiectului a fost studierea fenomenului traficului de persoane dintr-o perspectivă multidisciplinară şi transnaţională, pentru a furniza recomandări în vederea modificării politicilor publice şi pentru a dezvolta un set de instrumente cuprinzător pentru industria turismului. Cercetarea a reliefat vulnerabilitățile industriei ospitalității din Europa în fața acestui flagel, adesea descris drept o formă modernă de sclavie. S-a demonstrat că o parte semnificativă a activităților asociate traficului de persoane au loc în hoteluri care, prin natura lor, facilitează, în mod involuntar, tranzitul traficanților și victimelor. În cadrul cercetării s-a realizat un set de instrumente destinate angajaților în ospitalitate care doresc să se asigure că hotelul lor nu este folosit de traficanți de ființe umane.

Rezultatele cercetării pe scurt:

  • din 1.1 milioane de victime ale traficului de persoane în Europa, 93.000 de mii de persoane sunt exploatate sexual și 4500 exploatate prin muncă în hoteluri, alte 12.500 sunt exploatate prin muncă în restaurante
  • traficul de ființe umane rămâne cel mai adesea neraportat datorită felului diferit de înțelegere a noțiunii și de clasare a cazurilor între țările din Europa
  • datele colectate de la agenții de prevenire a criminalității și ale forțelor de ordine au reliefat rute comune ale traficanților de ființe umane în Europa. Pornind de la aceste trasee, reprezentanții industriei ospitalității pot vedea care dintre proprietățile aflate în portofoliul lor sunt potențial vulnerabile.

Setul de instrumente conține:

  • 3 ghiduri (adresate consiliilor directoare ale companiilor, managerilor și echipei operaționale) care propun acțiuni concrete de identificare și prevenire a traficului de persoane.
  • studii de caz bazate pe experiențele victimelor traficate (exploatare sexuală a copiilor, servitute domestică, exploatare prin muncă în construcția de hoteluri, prostituție și criminalitate forțate) ce pot fi folosite în sesiuni de training
  • resurse adiționale ce pot fi folosite pentru identificarea mijloacelor de combatere a traficului de persoane

**Materialele reflectă punctul de vedere al autorilor și nu pe cel al Comisiei Europene. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru modalitatea în care este folosită informația conținută de aceste materiale.

“În acest moment ținta echipei COMBAT este diseminarea cercetării și setului de instrumente rezultate la un numar cât mai mare de persoane din industriile ospitalității și turismului. Dorim ca aceste resurse să fie folosite la combaterea traficului de persoane, care este una dintre cele mai tulburătoare forme de criminalitate ale societății moderne.”

Dr Maureen Brookes

Oxford School of Hospitality Management

Proiect finanțat de:

european_union

Parteneri:

oxfordbrookesuniversity-of-west-londonlapinuniversity_logo