Toleranţă şi convieţuire în spaţiu public

Aflat la a 11-a ediție, proiectul „Migranți și regugiați. Toleranță și conviețuire în spațiul public” își propune să contribuie la combaterea discursului instigator la ură față de migranți și refugiați, precum și a atitudinii și comportamentelor asociate cu acest tip de discurs.   

Liceeni au fost invitați să propună idei de proiecte pe care să le dezvolte în comunitățile din care fac parte. 32 de echipe a câte 5 elevi au participat la această etapă.

9 decembrie:  20 dintre acestea au fost selectate (lista mai jos) și echipele invitate să le transforme în proiecte viabile, adaptate comunităților lor. Data depunerii proiectelor este 28 februarie. Echipele pot solicita în această perioadă sesiuni de training și mentorat.

5 proiecte vor fi sprijinite financiar și implementate.

Proiectul este organizat împreună cu British Council România și Colegiul Național Emil Negruțiu, Turda.

Până în 28 februarie elevii vor avea sarcina de a dezvolta ideile în proiecte aplicabile în viața reală, urmând ca la final să fie selectate cele mai relevante 5 proiecte care vor fi sprijinite financiar de către organizatori pentru a fi aplicate.  Etapa de dezvoltare a ideilor va cuprinde și sesiuni de mentoring pentru liceeni. Comunicarea se va face online (Skype, grupuri pe facebook), si telefonic. Liceeni vor beneficia de traininguri online, însă conceperea și redactarea proiectelor trebuie să fie realizată de ei, pe baza sugestiilor și informațiilor de la sesiunile de mentorat.

Ediția a 11-a a proiectului este organizată de Centrul Rațiu pentru Democrație în parteneriat cu British Council România și Colegiul „Emil Negruțiu” Turda

 

Proiectul Școala
A.I.M.S. (Adaptarea Imigranților în Mediul Social) Liceul Pedagogic „D.P. Perpessicius” Brăila
Migranți și refugiați Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare
Oameni diferiți trăind împreună Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Botoșani
„Tot numai un zâmbet?” Colegiul „Henri Coandă” Bacău
Casa mea Europa Colegiul Tehnic Aiud
„Migranții și refugiații”- Tainele nedeslușite din spatele migranților si refugiaților, o problemă actuală întâlnită la nivel mondial Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț
Dacă n-o faci pentru ei, fă-o pentru tine! Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti
MOSAIC Colegiul Tehnic „Constantin Brancuși” Petrila
„A migra, migrare, migrant – Suflet călător pe planeta Pământ” Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman
„Inimi fără frontiere pentru migranți” Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Constanta
Singur acasă Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean” Drobeta Turnu
Dansul ne unește Liceul Teoretic ,,Dr. Victor Gomoiu” Vînju Mare, Mehedinți
„Multiculturalitatea ca

valoare a societății

democratice”

Liceul Teoretic „Eml Racoviță” Galați
Romania-noul „acasa’’ Liceul Pedagogic D. P. Perpessicius, Braila
Barometrul toleranței și conviețuirii

în urbea de pe Arieș (Câmpia Turzii)

Liceul Teoretic „Pavel Dan”, Câmpia Turzii
Migranții sunt oare o problemă? Colegiului Național de Informatică  Piatra Neamț
Suflete rătăcite Liceul Teoretic „I.C. Drăgușanu” Victoria, Brașov
Despre toleranță și migrație Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară  “Terezianum”, Sibiu
Activism pentru umanitate Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” Brașov
Pentru o noua sansa Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești, Ilfov

Este un concurs naţional anual, care promovează creşterea gradului de cunoaştere şi înțelegere a societăţii multiculturale din România.Prin intermediul programului, elevii de liceu sunt invitaţi să-şi prezinte experienţele personale pozitive pe care le-am avut, trăind în medii caracterizate de multiculturalism.

Principalul obiectiv al programului este promovarea valorilor democratice şi toleranței, atât de necesare în convieţuirea într-un mediu multicultural.  Acesta încurajează observaţia liberă, îmbunătățește capacitatea de a colecta informaţii, de sinteză şi analiză sau raportare, precum şi dezvoltarea unei gândiri critice în ceea ce priveşte societatea multiculturală românească. În acest sens, experienţa personală şi creativitatea tinerilor sunt esenţiale.

Una dintre cerinţele concursului este ca participanţii să îşi aleagă singuri mediul de transmitere a mesajului lor, ceea ce are avantajul de a colecta înscrieri variate: de la dosare de cercetare, la montaje video sau fotomontaje, de la prezentări PowerPoint la website-uri.

Obiectivul pe termen lung este de a atrage concurenţi atât din toate judeţele României, cât şi din ţările învecinate. Program este implementat la nivel naţional, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și British Council Romania.

Manager program: Florin Stan