Toleranţă şi convieţuire în spaţiu public

4 proiecte câștigătoare

Juriul a anunțat și a premiat proiectele câștigătoare ale ediției 2017 a concursului „Toleranță și conviețuire în spațiul public”.

  • premiul 1: Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Galați (1600 de lei) al cărei proiect își propune să vină în ajutorul refugiaților din cadrul Centrului de refugiați Galați prin organizarea de cursuri de limba română, de limba engleză și de cultură românească.
  • premiul 2: Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Constanța (1500 de lei) Echipa a plănuit o serie de activități prin care să prezinte colegilor din liceu similitudinile dintre dificultățile pe care le întâmpină migranții economici români și refugiații ajunși în Europa.
  • premiul 3: Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Roman (1400) proiect care abordează consecințele grave ale migrației economice asupra familiilor din zona Romanului.

Juriul a acordat un premiu special echipei Colegiului Tehnic „Lorin Sălăgean” din Drobeta Turnu Severin al cărei proiect tratează tema migranților economici români și a situațiilor dramatice în care ajung copiii acestora.

Centrul Rațiu pentru Democrație și British Council continuă să monitorizeze proiectele și să susțină echipele care le implementează până la finalizarea acestora.

Aflat la a 11-a ediție, proiectul „Migranți și regugiați. Toleranță și conviețuire în spațiul public” își propune să contribuie la combaterea discursului instigator la ură față de migranți și refugiați, precum și a atitudinii și comportamentelor asociate cu acest tip de discurs.   

Liceeni au fost invitați să propună idei de proiecte pe care să le dezvolte în comunitățile din care fac parte.

32 de echipe a câte 5 elevi au participat la această etapă.

Proiectul este organizat împreună cu British Council România și Colegiul Național Emil Negruțiu, Turda.

 

Proiectul Școala
A.I.M.S. (Adaptarea Imigranților în Mediul Social) Liceul Pedagogic „D.P. Perpessicius” Brăila
Migranți și refugiați Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare
Oameni diferiți trăind împreună Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Botoșani
„Tot numai un zâmbet?” Colegiul „Henri Coandă” Bacău
Casa mea Europa Colegiul Tehnic Aiud
„Migranții și refugiații”- Tainele nedeslușite din spatele migranților si refugiaților, o problemă actuală întâlnită la nivel mondial Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț
Dacă n-o faci pentru ei, fă-o pentru tine! Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti
MOSAIC Colegiul Tehnic „Constantin Brancuși” Petrila
„A migra, migrare, migrant – Suflet călător pe planeta Pământ” Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman
„Inimi fără frontiere pentru migranți” Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Constanta
Singur acasă Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean” Drobeta Turnu
Dansul ne unește Liceul Teoretic ,,Dr. Victor Gomoiu” Vînju Mare, Mehedinți
„Multiculturalitatea ca

valoare a societății

democratice”

Liceul Teoretic „Eml Racoviță” Galați
Romania-noul „acasa’’ Liceul Pedagogic D. P. Perpessicius, Braila
Barometrul toleranței și conviețuirii

în urbea de pe Arieș (Câmpia Turzii)

Liceul Teoretic „Pavel Dan”, Câmpia Turzii
Migranții sunt oare o problemă? Colegiului Național de Informatică  Piatra Neamț
Suflete rătăcite Liceul Teoretic „I.C. Drăgușanu” Victoria, Brașov
Despre toleranță și migrație Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară  “Terezianum”, Sibiu
Activism pentru umanitate Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” Brașov
Pentru o noua sansa Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești, Ilfov

Este un concurs naţional anual, care promovează creşterea gradului de cunoaştere şi înțelegere a societăţii multiculturale din România.Prin intermediul programului, elevii de liceu sunt invitaţi să-şi prezinte experienţele personale pozitive pe care le-am avut, trăind în medii caracterizate de multiculturalism.

Principalul obiectiv al programului este promovarea valorilor democratice şi toleranței, atât de necesare în convieţuirea într-un mediu multicultural.  Acesta încurajează observaţia liberă, îmbunătățește capacitatea de a colecta informaţii, de sinteză şi analiză sau raportare, precum şi dezvoltarea unei gândiri critice în ceea ce priveşte societatea multiculturală românească. În acest sens, experienţa personală şi creativitatea tinerilor sunt esenţiale.

Una dintre cerinţele concursului este ca participanţii să îşi aleagă singuri mediul de transmitere a mesajului lor, ceea ce are avantajul de a colecta înscrieri variate: de la dosare de cercetare, la montaje video sau fotomontaje, de la prezentări PowerPoint la website-uri.

Obiectivul pe termen lung este de a atrage concurenţi atât din toate judeţele României, cât şi din ţările învecinate. Program este implementat la nivel naţional, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și British Council Romania.

Manager program: Florin Stan