#ratiu100: eveniment ce marchează ziua de naștere a lui Ion Rațiu, dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației, pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, membri ai familiei și prieteni ai CRD.

Vineri, 2 Iunie

10.30 -12.30 (modificat) Michael Clarke, Moscova sfidează lumea

 

Cuvânt introductiv: ES Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii în România moderator: Richard Ralph, CMG, CVO, fost  Ambasador al Marii Britanii în România

 

Aula Magna (Universitatea Babeș-Bolyai, clădirea principală, etajul 2) Str. M. Kogălniceanu, Nr. 1, Cluj-Napoca

 

Prof. Michael Clarke este expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI) în perioada 2007 – 2015, când s-a retras din funcție. Până în 2001 a fost vicepreședinte și director pentru dezvoltarea cercetării la King’s College Londra, unde este în continuare profesor asociat de studii de securitate. A fost numit profesor în 1995, este fellow al King’s College (Londra) și al Universităților din Aberystwyth și Exeter, unde este și director asociat al Institutului de Studii Strategice. A predat anterior la universitățile din Aberystwyth, Manchester și Newcastle-upon-Tyne, precum și la Universitatea din New Brunswick și Open University. Este guest fellow al Brookings Institution, Washington DC și Fellow in Foreign Policy Studies al Royal Institute of International Affairs (Chatham House) Londra.

Este expert al Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor din 1997, în perioada 1995-1996 lucrând pentru Comisia de Afaceri Externe a Camerei Comunelor și 2009 pentru Joint Parliamentary Committee on Bribery. În 2004 a fost numit reprezentantul Marii Britanii în Consiliul Consultativ al Secretariatului General al ONU în ceea ce privește dezarmarea. În 2009 a fost numit membru al Forumului Național de Securitate al Primului Ministru iar în 2010 membru al grupului strategic de experți al șefului de stat major. De asemenea, a fost membru al Strategic Advisory Panel în probleme de apărare pentru Camera de Comerț și Industrie, în 2014 a prezidat Defence Communications Advisory panel pentru Ministerul Apărării.

În martie 2014 a fost numit de vice-premier coordonator al Independent Surveillance Review la RUSI, urmând să raporteze în 2015. Raportul,  A Democratic Licence to Operate: The Report of the Independent Surveillance Review, a fost publicat ca parte a dezbaterii publice asociate Legii Interceptării Comunicațiilor, promulgată la finalul anului 2016.

 

15.00-16.00 Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism 2017: Ovidiu Vanghele

Muzeul de Artă

P-ţa Unirii, Nr. 30, Cluj Napoca

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015 pentru a promova jurnalismul de investigație. Premiul răsplătește efortul jurnaliștilor de a menține publicul informat în legătură cu subiecte de interes național. Laureații anteriori sunt Emilia Șercan (2016) și Cătălin Tolontan (2015).

Laureatul este premiat anual în cadrul Rațiu Friends and Family Weekend.

Muzeul de Arta

16.30 – 17.30 Ion Rațiu, un destin pentru România

Muzeul de Artă

P-ţa Unirii, Nr. 30, Cluj Napoca

O expoziție cu fotografii din arhiva familiei Rațiu, curatoriată de Diana Racu cu susținerea lui Indrei Rațiu, pornind de la un concept al lui Răzvan Orășanu.

Muzeul de Arta

19.00 – 20.00 Recital Alexandru Tomescu & Angela Drăghicescu

Teatrul Aureliu Manea

Turda, Piața Republicii, Nr. 52

Teatrul Aureliu Manea

Eleonora Cercavschi, laureată a Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2008

Director al Liceului Stefan cel Mare şi Sfînt din Grigoriopol, Moldova, Eleonora Cercavschi este un activist pentru democraţie şi drepturile omului care şi-a dedicat cariera apărării dreptului copiilor de a fi educaţi în limba maternă. În 2002, sub presiunea autorităţilor transnistrene, liceul a fost închis şi apoi relocat 20 de km mai departeîn Dorotcaia, raionul Dubasari, zonă controlată de autorităţile centrale ale Republicii Moldova.

Oleg Kozlovsky, laureat al Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2010

este co-fondator al Mişcării Unite pentru Democraţie „Solidarnost” („Solidaritatea”) şi co-fondator al Mişcării Democratice a Tinerilor din Rusia „Oborona”. În acest moment este director executive al Fundaţiei Vision of Tomorrow şi analist al Centrului de cercetare pentru politici anti-corupție la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova.

Organizator a numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova, a fost arestat şi reţinut de numeroase ori. În timpul ultimei detenţii, în mai 2008, a fost recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conştinţei.

Mustafa Nayyem, laureat al Premiului Ion Rațiu pentru Democrație 2014

Este unul dintre cei mai respectaţi şi populari jurnalişti şi bloggeri din Ucraina. Mustafa Nayyem și-a început cariera jurnalistică la Kommersant-Ukrainy, unde a lucrat în perioada 205-2007 în calitate de corespondent special, a făcut parte din echipa redacţională a ziarului „Ukrainska Pravda” („Adevărul Ucrainean”) începând cu 2006, munca sa concentrându-se asupra segmentului de media online.În perioada 2009- 2013 a fost prezentator de știri pentru  TVI Channel. În aprilie 2013, a fondat, împreună cu mai mulţi colegi, primul canal TV online independent din Ucraina: Hromadske.tv. Această platformă unică este finanţată din donaţii independente şi a fost creată ca răspuns la cenzura şi monopolizarea mass media din Ucraina.

Mustafa Nayyem şi Hromadske.tv au jucat un rol crucial în timpul protestelor de pe „Euromaidan”. Mesajul său postat pe pagina personală de Facebook, prin care îi chema pe ucrainieni în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev ca să protesteze împotriva deciziei guvernului de a stopa procesul de integrare în Uniunea Europeană a Ucrainei, a fost preluat şi distribuit prin intermediul reţelelor de socializare de peste 1.000 de ori în numai câteva ore. Protestele au grăbit căderea guvernului preşedintelui Ianukovici şi sunt o dovadă a luptei poporului ucrainean pentru libertate şi valori democratice. Acţiunile din acele zile ale lui Mustafa Nayyem l-au plasat în rândul liderilor importanţi ai protestelor.

Din 2014, Mustafa Nayyem este membru al Parlamentului ucrainian.  Este laureatul premiului pentru jurnalism Oleksandr Kryvenko (2010) si al premiului Free Media (2014) oferit de Fritt Ord Foundation și ZEIT Foundation. Este membru al Colegiului Ministerului de Interne de la Kiev și al World Economic Forum Young Global Leaders.

Aula Magna UBB

Sâmbătă, 3 iunie

10.00 -12.00  Ascensiunea populismului în Europa de Est.

Masă rotundă cu laureații Premiului Ion Rațiu pentru Democrație : Eleonora Cercavschi (Moldova), Mustafa Nayyem (Ucraina) & Oleg Kozlovsky (Rusia)

Cuvânt introductiv: Eliot Sorel, Senior Advisor al Premiului Ion Rațiu pentru Democrație

Moderator: Mădălina Mocan

Aula Magna (Universitatea Babeș-Bolyai, clădirea principală, etajul 2), Str. M. Kogălniceanu, Nr. 1, Cluj-Napoca

Masă rotundă pornind de la conceptele de populism, protest și propagandă, ce analizează, de asemenea, influența Rusiei în Europa de est.

13.45 -14.15  Ion Rațiu, Note Zilnice volumul I (1940-1954). Grupul Editorial Corint

Lansare de carte

Book Corner Librarium

Eroilor 15, Cluj Napoca

Moderator: Stejărel Olaru, editor

Invitați:

  • Prof. Virgil Țârău, CNSAS
  • Petre Răileanu, editor al Notelor Zilnice (1989-1999) & critic literar

Book Corner Librarium

14.30 -15.30  Premiul Elisabeth Pilkington Raţiu pentru Sănătate Mintală 2017: Prof. Mircea Miclea, Universitatea Babeș-Bolyai

Și finaliștii Dr. Laura Bârdeanu și  Dr. Alexandru Paziuc.

Muzeul de Artă

P-ţa Unirii, Nr. 30, Cluj Napoca

Prin acest premiu se dorește recunoașterea celor mai importanți și inovatori specialiști în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice.  Premiul susține o mai bună cunoaștere asupra sănătătii mintale, contribuind la diminuarea și, în final, eradicarea rușinii, stigmatului și discriminării împotriva sănătății mintale.

Muzeul de Arta

Duminică, 4 iunie

09.00 -10.00 Prezentarea proiectelor de dezvoltare ale municipiului Turda

Primăria Turda

O discuție informală cu reprezentanții autorităților locale și partenerilor lor strategici despre planurile de dezvoltare ale municipiului_ proiecte, strategii și parteneriate.

Primăria Turda

Primăria Turda

10.00 -10.30 Arhiva Digitală Ion Rațiu

Nicolae Rațiu, RFCF Chairman

Arhiva Ion Rațiu de la Fundația Rațiu din Londra care conține și materiale aflate în Turda este o colecție de peste un milion de documente și fotografii care au fost catalogate, scanate, digitizate și încărcate pe o platformă online care acum devine accesibilă publicului larg.

Primăria Turda

11.15 -11.40 Dezvelirea plăcii comemorative Ion Rațiu

PNȚCD Turda

Str. Republicii, Nr. 15, Turda

PNTCD Turda

Biserica Greco Catolică

12.00 – 12.30 Serviciu comemorativ Ion & Elisabeth Rațiu

Biserica Greco Catolică

Str. Dacia, Nr. 2, Turda

12.45 – 13.15 Îngroparea cenușii lui Elisabeth Pilkington Rațiu

Cimitirul familiei 

Str. Nicolae Vladuțiu, Turda

Cimitirul familiei

Muzeul de Istorie Turda

15.00 – 16.00 Deschiderea Sălii Rațiu

Muzeul de Istorie Turda

Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nr. 2, Turda